Naczynia emaliowane były bardzo popularne jeszcze 20-30 lat temu, od tego czasu wiele osób przeniosło się na bardziej nowoczesne garnki stalowe czy z powłokami nie przywierającymi. A jednak, minęły lata i coraz więcej osób znów powraca do klasycznych garnków emaliowanych! W końcu garnki emaliowane mają wiele zalet i są najlepszym wyborem dla naszego zdrowia!
Zalety garnków emaliowanych
Najważniejszą cechą garnków emaliowanych jest fakt, że ich powłoka nie wchodzi w reakcję z
żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Co za tym idzie naczynia emaliowane są całkowicie
bezpieczne dla alergików i można w nich przyrządzać posiłki dla dzieci oraz osób starszych. Dzięki
temu także w garnkach emaliowanych można bezpiecznie przechowywać żywność nawet przez kilka
dni.
Szklista emaliowana powłoka jest całkowicie obojętna, niczym szkło, więc nie wpłynie negatywnie na
smak czy zapach jedzenia. Garnki emaliowane to w dodatku wyrób ekologiczny, a przy tym bardzo
wytrzymały i odpowiednio zadbany przetrwa nawet wiele lat. Warto wspomnieć także o odporności
emalii. Garnki emaliowane są odporne na kwasy oraz wysokie temperatury, można używać ich nawet
w piekarniku.
Garnki emaliowane są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Powłoka uniemożliwia rozwój
bakterii, a większość zabrudzeń schodzi przy użyciu gorącej wody, miękkiej gąbki i delikatnego środka
myjącego.
Pielęgnacja garnków emaliowanych
Czy więc pielęgnacja garnków emaliowanych jest taka prosta? Tak, ale należy pamiętać o kilku
ważnych zasadach.
1. W garnkach emaliowanych nie używamy stalowych przyborów kuchennych. Zamiast tego
można wykorzystać akcesoria drewniane, silikonowe lub nylonowe.
2. Nie należy narażać emalii na szok termiczny. Po wyciągnięciu garnka z lodówki należy
zaczekać aż jego temperatura się dopasuje do otoczenia i dopiero wtedy postawić na
kuchenkę i odwrotnie.
3. Nie pozwól aby potrawy przyschły do garnka. Przede wszystkim to dla Twojej wygody. Jeśli
potrawa nie przyschnie do dna i ścianek naczynia, umycie garnka będzie o wiele prostsze. W
ten sposób jednak unikniemy też potrzeby wykorzystania bardziej radykalnych środków do
mycia emaliowanej powłoki.
4. Jeśli już potrawa przyschnie lub przywrze, nie skrob garnka. W ten sposób możesz uszkodzić
powłokę. Zamiast tego postaraj się odmoczyć garnek w gorącej wodzie, albo wykorzystaj
kwasek cytrynowy bądź sodę.
5. Przechowując garnki emaliowane w szafkach, nie wkładaj ich jeden w drugi, a jeśli musisz,
włóż pomiędzy garnki specjalne filcowe przekładki. W ten sposób zmniejszysz ryzyko
odpryśnięcia emalii.
Leave a reply