Lato w naszym kraju nie trwa zbyt długo, dlatego jak już nadejdzie, chcemy w pełni je wykorzystać. Polacy sezon grillowania w plenerze rozpoczynają przeważnie w maju, a jeśli pogoda dopisuje, to nawet wcześniej. Nie trzeba jednak czekać na nadejście wiosny lub lata, aby móc cieszyć się smakiem grillowanych potraw.
W ostatnich latach pojawia się coraz więcej producentów, którzy wprowadzają na rynek domową wersję grilli węglowych, czyli grille elektryczne (np. firma grille-warszawa.pl). Są to urządzenia, które pozwalają nam na grillowanie w chłodniejszym okresie. Można przyrządzać na nich potrawy zarówno w domu, jak i na balkonie, tarasie czy też w ogródku. Wszędzie tam, gdzie mamy dostęp do sieci elektrycznej.
Należy się jednak zastanowić jaki grill będzie dla nas odpowiedni, zanim podejmiemy decyzję o jego zakupie. Jeśli chcemy urządzenie, z którego będziemy korzystać jedynie w pomieszczeniach zamkniętych, to warto zwrócić uwagę na grille stołowe. Jest ich naprawdę dużo, a różnią się między sobą nie tylko budową, ale także rodzajem płyt grzewczych lub rusztów.
Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z grillowania na świeżym powietrzu i których ciekawią urządzenia wielofunkcyjne, dobrym rozwiązaniem mogą być grille stojące, dostępne między innymi w ofercie firmy grille-warszawa.pl. Grille tej firmy są wysokiej jakości, a także bardzo funkcjonalne i łatwe w czyszczeniu.
Zaletą grilli stojących jest ich budowa. Składają się one z:
– rusztu, w którym umieszczono element grzewczy,
– półeczek np. na talerze czy inne akcesoria,
– demontowanej konstrukcji podtrzymującej ruszt.
W większości modeli stojących, w zależności od pogody i potrzeb, można rozmontować nóżki. Otrzymamy dzięki temu zwyczajny grill stołowy. Wybierając grill stojący, warto rozejrzeć się za takim, który posiada osłonę przed wiatrem.
Grille stołowe różnią się od siebie przede wszystkim budową, ale ze względu na uniwersalność, możemy wyróżnić spośród nich modele otwarte i zamknięte.
Grille otwarte maja kilka rodzajów powierzchni. Możemy wybrać spośród nich grille z tradycyjnym rusztem, z płaską, karbowaną, mieszaną lub wymienną płytą. Jeśli zdecydujemy się na zakup grilla otwartego z tradycyjnym rusztem, zwróćmy uwagę czy ruszt można zdemontować i czy jest podzielony na części, ułatwi to wtedy jego czyszczenie. Pamiętajmy również, aby wybrać model, którego powierzchnia grillująca jest pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw. Przy wyborze grilla z płytą karbowaną, zwróćmy uwagę na to w jaki sposób jest odprowadzany z niej tłuszcz i soki. Kupując grill otwarty, dobrze jest nabyć taki, który posiada pokrywkę. Przyspieszy ona proces grillowania i zapobiegnie rozpryskom tłuszczu.
Kolejnym typem urządzeń są grille zamknięte, które często są mylone z opiekaczami do kanapek. Decydując się na model zamknięty, warto dowiedzieć się czy płyty grillujące można wyjąć i umyć. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie kłopotów z czyszczeniem urządzenia. Zwróćmy także uwagę czy uchwyt takiego grilla się nie nagrzewa i czy pokrywa szczelnie się zamyka.
Zanim zdecydujemy się na zakup któregokolwiek grilla, dobrze jest zapoznać się z jego możliwościami, zaletami i wadami. Dobrym pomysłem będzie nabycie modelu z funkcją automatycznego wyłączenia i zabezpieczeniem przed przegrzaniem, które zwiększą bezpieczeństwo korzystania z tego urządzenia. Warto wybierać grille elektryczne, które łatwo się czyści i przechowuje. Weźmy również pod uwagę nasze potrzeby, w końcu grill ma służyć nam, a nie komuś innemu.
Leave a reply