Cząsteczki kurkuminy – substancji, którą zawiera przyprawa curry, rozprawiają się z komórkami rakowymi.
Testy laboratoryjne, które wykazały, że kurkumina powoduje zanikanie komórek nowotworowych już w ciągu 24 godzin, przeprowadziła dr Sharon McKenna z irlandzkiego Cork Cancer Research Centre.
– Badania te stwarzają możliwość wykorzystania związków naturalnych występujących w kurkumie w opracowaniu nowych metod leczenia raka przełyku – wyjaśniła dr Lesley Walter z Cancer Research UK.
Zachorowalność na raka przełyku wzrosła od lat 70-tych o ponad połowę. Uczeni twierdzą, że ma to najprawdopodobniej związek z rosnącą liczbą osób otyłych, większym spożyciem alkoholu i chorobą refleksową przełyku.
Kurkumina od dawna znana jest ze swych właściwości leczniczych. Obecnie trwają badania nad jej przydatnością m.in. w leczeniu demencji i zapalenia stawów.
źródło: Niezalezna.pl
Leave a reply