• Call us: 1-800-123-4567
  • john@doe.com

Tropikalne szaleństwo zimową porą

Karnawałowe party w stylu latino

Nadszedł czas karnawałowych bali i przyjęć. Tradycyjnie, jak co roku, a może po raz pierwszy, planujesz zaprosić do siebie znajomych. Prywatki są zawsze w modzie, ale to właśnie karnawał mobilizuje do kreatywności i odrobiny szaleństwa. Zamiast marzyć o tropikach – przenieś je pod swój dach. Latino party zmieni twoje mieszkanie na tę jedną noc w egzotyczny raj.

Qué aproveche – Smacznego!

Kuchnia krajów Ameryki Łacińskiej jest połączeniem kulinarnych tradycji hiszpańskich, które przywieźli kolonizatorzy, z przysmakami rdzennych mieszkańców oraz potomków sprowadzonych na te tereny niewolników. Obfituje głównie w dania mięsne, którym charakteru nadaje cała paleta przypraw. Jeśli preferujesz kurczaka, zaproponuj swoim gościom Arroz con pollo*. To jedno z najbardziej rozpowszechnionych w krajach latynoskich dań, którego bazą jest kurczak z duszonymi warzywami podawany z ryżem. Równie ciekawą propozycją jest tradycyjna brazylijska potrawa – Feijoada, do której przygotowania wykorzystuje się różne mięsa, najczęściej suszoną wołowinę i wieprzowinę. Specjał z Rio serwowany jest również z ryżem i warzywami, ale świeżymi. Na deser możesz z kolei przygotować Alfajores – argentyńskie ciasteczka przekładane masą kajmakową lub brazylijskie pralinki – Brigadeiros.

Salud – Na zdrowie!

Czy wiesz czym raczy się turystów na najsłynniejszej plaży świata Copacabanie lub w jakich drinkach gustują bywalcy hawańskich klubów? Jeśli na swoim karnawałowym party chcesz zapewnić gościom klimat rodem z najsłynniejszego kubańskiego baru – Buena Vista Social Club, zaserwuj im prawdziwe hawańskie  Mojito. Z kolei na karnawał w Rio de Janeiro przeniesie was Caipirinha – drink na bazie białego brazylijskiego rumu zwanego cachaçą.

Mojito

  • 40 ml białego rumu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
  • ½ limonki
  • świeża mięta
  • woda gazowana
  • kruszony lód

Świeżą miętę ugniatamy, aż puści sok. Następnie dodajemy cukier trzcinowy „Cukier Królewski” i ponownie ugniatamy. Pół limonki kroimy na 4 części i również rozgniatamy w szklance. Dodajemy kruszony lód, a następnie wlewamy rum. Całość dopełniamy wodą gazowaną.

Caipirinha

  • 60 ml cachaçy
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
  • ½ limonki
  • kruszony lód

Pół limonki kroimy na 4 części i zasypujemy 2-3 łyżkami cukru trzcinowego „Cukier Królewski”. Całość rozgniatamy i dodajemy kruszony lód oraz 60 ml cachaçy.

A bailar – Tańczmy!

Boa z piór, girlandy z kwiatów, parasolki do drinków oraz słomki ozdobione papierowymi owocami, to zaledwie kilka pomysłów na dekorację do latino party. Nie zapomnij o odpowiedniej muzyce. W sklepach z łatwością znajdziesz składanki z piosenkami, przy których będziecie mogli zatańczyć gorącą kubańską salsę lub ognistą karnawałową sambę. A dla złapania oddechu, uracz gości kojącymi dźwiękami brazylijskiej bossa novy.

*Przepisy na wymienione potrawy znaleźć można  w Internecie.

źródło: Sudzucker Polska S.A.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Subscribe
Newsletter