Karnawałowe party w stylu latino
Nadszedł czas karnawałowych bali i przyjęć. Tradycyjnie, jak co roku, a może po raz pierwszy, planujesz zaprosić do siebie znajomych. Prywatki są zawsze w modzie, ale to właśnie karnawał mobilizuje do kreatywności i odrobiny szaleństwa. Zamiast marzyć o tropikach – przenieś je pod swój dach. Latino party zmieni twoje mieszkanie na tę jedną noc w egzotyczny raj.
Qué aproveche – Smacznego!
Kuchnia krajów Ameryki Łacińskiej jest połączeniem kulinarnych tradycji hiszpańskich, które przywieźli kolonizatorzy, z przysmakami rdzennych mieszkańców oraz potomków sprowadzonych na te tereny niewolników. Obfituje głównie w dania mięsne, którym charakteru nadaje cała paleta przypraw. Jeśli preferujesz kurczaka, zaproponuj swoim gościom Arroz con pollo*. To jedno z najbardziej rozpowszechnionych w krajach latynoskich dań, którego bazą jest kurczak z duszonymi warzywami podawany z ryżem. Równie ciekawą propozycją jest tradycyjna brazylijska potrawa – Feijoada, do której przygotowania wykorzystuje się różne mięsa, najczęściej suszoną wołowinę i wieprzowinę. Specjał z Rio serwowany jest również z ryżem i warzywami, ale świeżymi. Na deser możesz z kolei przygotować Alfajores – argentyńskie ciasteczka przekładane masą kajmakową lub brazylijskie pralinki – Brigadeiros.
Salud – Na zdrowie!
Czy wiesz czym raczy się turystów na najsłynniejszej plaży świata Copacabanie lub w jakich drinkach gustują bywalcy hawańskich klubów? Jeśli na swoim karnawałowym party chcesz zapewnić gościom klimat rodem z najsłynniejszego kubańskiego baru – Buena Vista Social Club, zaserwuj im prawdziwe hawańskie Mojito. Z kolei na karnawał w Rio de Janeiro przeniesie was Caipirinha – drink na bazie białego brazylijskiego rumu zwanego cachaçą.
Mojito
- 40 ml białego rumu
- 2 łyżki cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
- ½ limonki
- świeża mięta
- woda gazowana
- kruszony lód
Świeżą miętę ugniatamy, aż puści sok. Następnie dodajemy cukier trzcinowy „Cukier Królewski” i ponownie ugniatamy. Pół limonki kroimy na 4 części i również rozgniatamy w szklance. Dodajemy kruszony lód, a następnie wlewamy rum. Całość dopełniamy wodą gazowaną.
Caipirinha
- 60 ml cachaçy
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
- ½ limonki
- kruszony lód
Pół limonki kroimy na 4 części i zasypujemy 2-3 łyżkami cukru trzcinowego „Cukier Królewski”. Całość rozgniatamy i dodajemy kruszony lód oraz 60 ml cachaçy.
A bailar – Tańczmy!
Boa z piór, girlandy z kwiatów, parasolki do drinków oraz słomki ozdobione papierowymi owocami, to zaledwie kilka pomysłów na dekorację do latino party. Nie zapomnij o odpowiedniej muzyce. W sklepach z łatwością znajdziesz składanki z piosenkami, przy których będziecie mogli zatańczyć gorącą kubańską salsę lub ognistą karnawałową sambę. A dla złapania oddechu, uracz gości kojącymi dźwiękami brazylijskiej bossa novy.
*Przepisy na wymienione potrawy znaleźć można w Internecie.
źródło: Sudzucker Polska S.A.
Leave a reply